Waarom saturatie meten?

7. October 2020

Het belang van zuurstof

Het lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Dagelijks adem je ongeveer 10.000 tot 20.000 keer in en uit. Het lichaam haalt zuurstof uit de lucht en geeft dit door aan het bloed. Het lichaam en cellen hebben dus voldoende zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Vooral in deze tijd is het belangrijk om zelf de gezondheid van je longen te checken. Dit kan met behulp van een saturatiemeter.

Voor wie kan een saturatiemeter van belang zijn?

Voor mensen met een longaandoening zoals COPD of astma kan het van belang zijn om het zuurstof na te kijken met behulp van een saturatiemeter. Ook mensen met corona kunnen een saturatiemeter gebruiken om hun zuurstofgehalte in de gaten te houden. Voor mensen die sporten is het ook belangrijk om dit bij te houden, aangezien zuurstof effect heeft op de prestaties.

Hoe werkt het?

Een saturatiemeter meet de saturatie, de hoeveelheid zuurstof die er in het bloed zit. Dit is een compacte en draadloze knijper die je op een vinger bevestigd. Er zitten led-lampjes in die meten hoeveel licht er door de vinger gaat. Zo wordt het zuurstofgehalte in het bloed berekent. Dit wordt uitgedrukt in een percentage. Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%.

Hoe krijg ik meer zuurstof in het bloed?

Het is mogelijk om het zuurstofgehalte in het bloed te verbeteren door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerijke producten te eten. Wanneer je rookt, heeft dit een negatief effect op het zuurstofgehalte in het bloed. Stoppen of minderen kan dit verbeteren. Wanneer je zuurstofgehalte erg laag is, wordt er aangeraden om contact op te nemen met de huisarts.