Waarom saturatie meten?

Het belang van zuurstof

Zoals je waarschijnlijk al weet heeft het lichaam zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Wist je dat je dagelijks ongeveer 10.000 tot 20.000 keer in en uit ademt? Het lichaam haalt zuurstof uit de lucht en geeft dit door aan het bloed. De zuurstof in je bloed wordt ook wel saturatie genoemd. Én het kan dus ontzettend waardevol zijn om je saturatie zelf te meten. Waarom? Je leest het in deze blog!

Voor wie kan een saturatiemeter van belang zijn?

Voor mensen met een longaandoening zoals COPD of astma kan het van belang zijn om het zuurstof na te kijken met behulp van een saturatiemeter. Ook mensen met corona kunnen een saturatiemeter gebruiken om hun zuurstofgehalte in de gaten te houden. Voor mensen die sporten is het ook belangrijk om dit bij te houden, aangezien zuurstof effect heeft op de prestaties.

Hoe werkt het?

Een saturatiemeter meet de saturatie, de hoeveelheid zuurstof die er in het bloed zit. Dit is een compacte en draadloze knijper die je op een vinger bevestigd. Er zitten led-lampjes in die meten hoeveel licht er door de vinger gaat. Zo wordt het zuurstofgehalte in het bloed berekent. Dit wordt uitgedrukt in een percentage. Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%.

Hoe krijg ik meer zuurstof in het bloed?

Het is mogelijk om het zuurstofgehalte in het bloed te verbeteren door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerijke producten te eten. Wanneer je rookt, heeft dit een negatief effect op het zuurstofgehalte in het bloed. Stoppen of minderen kan dit verbeteren. Wanneer je zuurstofgehalte erg laag is, wordt er aangeraden om contact op te nemen met de huisarts.

MG600_blog2
DG 100
BU