Bloeddruk

Wat zijn de symptomen?

Iedereen kent de term hypertensie of de term ‘hypertensie’, maar denkt en verwacht nooit in de directe omgeving met hypertensie te maken te krijgen. Het is een feit dat een hoge bloeddruk door veel artsen wordt beschouwd als een “sluipend gevaar”, omdat hoge bloeddruk zich niet noodzakelijkerwijs manifesteert in duidelijk te identificeren symptomen. Het is vaak zo dat hypertensie jarenlang zonder symptomen aanwezig is. Het is bekend dat hypertensie zich meestal op middelbare leeftijd ontwikkelt en vaak onvoldoende aandacht krijgt door andere hormonale veranderingen in het lichaam.

Bij de meeste vrouwen is dit bijvoorbeeld de overgang naar de menopauze, de tekenen van de menopauze zijn gerelateerd aan slaapstoornissen, hoofdpijn, nervositeit, duizeligheid of lagere prestaties. Deze veranderingen in het vrouwelijk lichaam zijn zo dominant dat er vaak niet gedacht wordt aan hypertensie.

Hetzelfde geldt voor mannen, maar ook voor vrouwen in een andere context als het gaat om hartritmestoornissen of bijvoorbeeld ademhalingsmoeilijkheden. De symptomen van veroudering, zoals bij lichaamsbeweging, na een drukke werkweek of in een stressvolle, hectische omgeving, worden verkeerd of onvoldoende geïnterpreteerd. Vaak worden prestatieverliezen of klachten als “normaal” of “consistent” beschouwd door de leeftijd, en niet meer bekeken zoals dat op jonge leeftijd het geval was. Echter wordt ook op oudere leeftijd dringend een medisch consult aanbevolen.

Diagnose: hoge bloeddruk – Welke symptomen kunnen optreden?

Hoge bloeddruk kan na een korte tijd al verantwoordelijk zijn voor schade aan organen. In het bijzonder worden de kleine bloedvaatjes aangetast, hoewel zichtbare symptomen zelden als zodanig kunnen worden geïdentificeerd. Symptomen van hoge bloeddruk zijn meestal merkbaar zodra de eerste orgaanschade reeds is opgetreden. Gebieden zoals de ogen, het hart en de nieren, evenals de hersenen kunnen relatief snel worden beïnvloed.

Hoge bloeddruk – hoe voelt dat?

Hieronder geven we een overzicht van alle symptomen die kunnen optreden in verschillende stadia van hoge bloeddruk en in verschillende intensiteit en volgorde. Deze symptomen van hoge bloeddruk zijn overwegend niet-specifieke symptomen, die in principe een andere oorzaak kunnen hebben. In elk geval is een medisch onderzoek nuttig, zodat een hoge bloeddruk goed kan worden behandeld – hoe eerder hoe beter.

  • Tachycardie, hartritmestoornissen
  • Erectiestoornissen
  • Wazig zien
  • Ongecontroleerd zweten
  • Hoofdpijn
  • Nervositeit of snellere prikkelbaar
  • Neusbloedingen
  • Moeite met concentreren
  • Duizeligheid en tranen

Hoge bloeddruk en de symptomen die dit suggereren, worden in veel gevallen laat of helemaal niet herkend of als ongevaarlijk ervaren. Het is echter een feit dat hypertensie na korte tijd schadelijke effecten heeft op belangrijke organen van het menselijk lichaam. Behandeling en verheldering van risicofactoren, een vroege verandering in levensstijl en andere maatregelen beloven verlichting en minimaliseren het risico erger wordende hypertensie aanzienlijk. Het gevaar ligt juist in het feit dat vrijwel elk orgaan kan worden beschadigd en daarom de behandeling van secundaire ziekten veel moeilijker wordt.

MG600_blog2
DG 100
BU