Elke dag mindful zijn

24. February 2021

5 tips op een rijtje

Tegenwoordig leven we in een samenleving waarin we het allemaal ontzettend druk hebben. We rennen eigenlijk door het leven heen. We komen uren te kort in een dag en stil zitten is tegenwoordig NOT DONE. Echt tot rust komen is dan ook een ding geworden omdat er verwachtingen zijn waaraan voldaan moet worden en taken die belangrijker zijn dan rust nemen. Echter is het zo ontzettend belangrijk om tot rust te komen! Dit kan met mindfulness. Heb jij het al eens geprobeerd? We zetten het voor je op een rijtje, hoe je bewust kunt genieten van bepaalde momenten. Klinkt goed toch?

Wat is mindfulness?

Laten we eerst beginnen met de uitleg wat mindfulness nu precies is. Eigenlijk is het heel simpel: ‘Met aandacht in het moment zijn, zonder oordeel’. Leven in het hier en nu! Het klinkt misschien wat zweverig, maar zie het zo: het helpt je om de gedachtes en gevoelens waar je mee zit of tegenaan loopt even op pauze te zetten. Veel dingen gedurende de dag doe je uit routine. Opstaan als de wekker gaat, ontbijt maken, naar je werk gaan, sporten, koken, naar bed gaan en dat elke dag weer. Je doet ze in principe op de automatische piloot. Met mindfulness stap je uit de automatische piloot en ‘be in the moment’.

Wat kunnen we doen om in dat moment te zijn zonder oordeel/gedachtes?

Start je dag mindful

Het perfecte moment om te starten: de ochtend. Neem bewust even de tijd om te zitten en je dag goed te starten. Gun jezelf even de tijd voordat je dag gaat beginnen. Ga bijvoorbeeld 2 minuten op de rand van je bed of bank zitten en focus op je ademhaling. Hou je van muziek? Zet dan zacht een rustgevend muziekje erbij op, waar je rustig van wordt.

Geniet van je eten

Wanneer heb jij voor het laatst echt genoten van een maaltijd? Grote kans dat je op je telefoon kijkt of naar de tv. Of slechter nog, gewoon doorwerkt tijdens je lunchpauze. Leer bewust de tijd te nemen om te genieten van je maaltijd. Ik hoor je al denken: hoe eet ik dan bewust een kom kwark? Probeer je maaltijd te eten zonder tv, zonder telefoon, zonder laptop en zonder gedachtes. Gaan je gedachten alle kanten op? Haal rustig adem en probeer weer te focussen op ‘alleen even eten’.

Stop met zeuren

Herkenbaar? Een dag dat alles tegenzit en je eigenlijk alleen maar de hele dag aan het zeuren bent? Probeer op zo een dag het juist om te draaien en eens bewust extreem positief te zijn. Koffie op? Drink dan een keer thee! Vlek in hetgeen wat je aan wilde doen? Trek iets anders uit de kast! Het zijn vaak dingen die helemaal niet ernstig zijn en dus ook niet de moeite waard zijn om over te zeuren en in een negatieve spiraal te raken. Be positive!

Koos telefoonloos

Waarschijnlijk herkennen we het allemaal, onze telefoon zorgt voor veel afleiding. De telefoon trekt je als het ware in de digitale wereld en haalt je uit de echte wereld. Je bent hierdoor minder bewust in je omgeving en in het moment. Probeer daarom je telefoon eens wat vaker weg te leggen en te praten en contact te leggen met de mensen om je heen. In de ochtend samen met je partner of alleen ontbijten ZONDER telefoon en in de avond de dag bespreken tijdens het avondeten ZONDER telefoon. GENIET bewust van de tijd met je vrienden en familie.

Mindful movement

Mindful zijn en er goed in worden kost oefening, net zoals heel veel andere dingen in het leven. Oefening baart kunst! Het maakt het makkelijker om mindful te zijn wanneer je iets doet wat je leuk vindt. Voornamelijk bij activiteiten waarbij je zowel je mind als je lichaam nodig hebt. Denk hierbij aan sporten! Wanneer je hele focus naar deze activiteit gaat, ervaar je mindfulness. Heb je een workout gepland, een rondje hardlopen of een andere activiteit? Zorg ervoor dat niks je kan afleiden en echt met mind en body bezig te zijn met de activiteit. Wanneer het je bijvoorbeeld met sporten makkelijk af gaat om mindful te zijn, zal dit bijdragen om het door te voeren naar andere vlakken.