Wat zijn binaurale beats?

Ontdek de voordelen

Binaurale beats therapie is een opkomende vorm van geluidsgolftherapie. Het doel van het gebruik van binaurale beats therapie kan per persoon verschillen. Wat zijn binaurale beats precies, hoe werken deze beats en wat zijn de voordelen?

Wat zijn binaurale beats en hoe werken ze?

Als je twee tonen hoort, één in elk oor, die enigszins verschillen in frequentie, verwerken je hersenen een slag bij het verschil in frequenties. Dit wordt een binaurale beat genoemd.

Hier is een voorbeeld:

Stel dat je luistert naar een geluid in je linkeroor met een frequentie van 132 Hertz (Hz). En in je rechteroor luister je naar een geluid met een frequentie van 121 Hz. Je brein valt echter geleidelijk synchroon met het verschil van 11 Hz. In plaats van twee verschillende tonen te horen, hoor je in plaats daarvan een toon op 11 Hz (naast de twee tonen aan elk oor).

Binaurale beats worden beschouwd als auditieve illusies. Om een ​​binaurale beat te laten werken, moeten de twee tonen frequenties hebben die lager zijn dan 1000 Hz en het verschil tussen de twee tonen mag niet meer zijn dan 30 Hz. De tonen moeten ook afzonderlijk worden beluisterd, één via elk oor.

Wat zijn de voordelen van binaurale beats therapie?

Binaurale beats therapie kent vele voordelen en kan worden ingezet bij de volgende doeleinden:

  • verminderen van stress en angst
  • verhoogde focus, concentratie en motivatie
  • dieper niveau van meditatie
  • bevordert creativiteit en positieve stemming
  • verbetering van het lange termijn geheugen na de blootstelling aan bètapatroonfrequenties (onderzoek)

Bronnen:

https://www.healthline.com/health/binaural-beats#research

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320019#how-do-binaural-beats-work

MG600_blog2
DG 100
BU