Welk slaaptype ben jij?

Beer, dolfijn, leeuw of wolf?

Slapen speelt een grote rol in ons leven en is daarom ook erg belangrijk. Onder andere zorgt een goede nachtrust ervoor dat je fris voor de dag kunt komen.

In principe zou je denken dat er slechts twee verschillende slaaptypes zijn; mensen die niet in slaap komen en onrustig slapen en mensen die meteen in slaap vallen en de hele nacht op een oor liggen. Dit is dus niet zo! Er zijn verschillende slaaptypes, namelijk: de beer, de dolfijn, de leeuw en de wolf. Welk slaaptype ben jij?

BEER

De beer houdt van slapen, gaat het liefst vroeg naar bed en vroeg opstaan is niet zijn sterkste punt. Ze functioneren het beste na minimaal 8 uur slaap en slapen diep. Snoozen is daarom ook vaak aan de orde ‘s morgens en het duurt even voordat de beer eindelijk uit bed rolt. Het bioritme van de beer volgt graag de natuur, in de zomer staan ze makkelijker vroeg op en zijn ze minder snel moe in de avond. In de middag zijn de beren het meest productief.

DOLFIJN

Dolfijnen worden ‘snachts vaak wakker en komen moeilijk in slaap. Het zijn lichte slapers die over het algemeen weinig slaap nodig hebben. Deze groep ervaart helaas de meeste slaapstoornissen en zijn vaak chronisch moe. Een dolfijn wordt niet uitgerust wakker en blijven regelmatig moe tot in de avond. ‘s Avonds is dit slaaptype het meest productief. Overdag ervaren ze schommelingen in hun productiviteit.

LEEUW

Een leeuw wordt ‘s ochtends vol energie wakker en is in de middag ook nog redelijk productief. In de avond zakt de energie daarom ook snel. Het liefst duikt een leeuw tegen een uur of 10 weer onder de wol. Dit type wordt ook wel een ochtendmens genoemd. Doordat het dagelijkse leven voornamelijk gericht is op de ochtendmens, zal dit type minder last hebben van slaapproblemen.

WOLF

De wolf vindt het moeilijk om vroeg op te staan en worden ook wel nachtdieren genoemd. Pas laat in de middag worden ze productief en vaak pas tegen de avond. Dit type is zelden moe voor middernacht en werkt daarom ook het liefst in de avond. Wolven hebben sneller last van een slaapstoornis, dit komt doordat het dagelijks leven niet is ingericht op de avondmens. Een wolf gaat meestal te laat slapen en staat te vroeg op, waardoor dit type standaard een aantal uren slaap tekort komt.

MG600_blog2
DG 100
BU