Wat is het effect van lichttherapie?

14. December 2020

De winterdip staat voor de deur

De dagen worden korter en opstaan wordt moeilijker. Het duurt niet meer lang en het is donker als je de deur uitgaat en donker als je thuiskomt. Er staat veel regen en wind op de planning in combinatie met weinig daglicht. Kortom de zogenaamde winterdip staat voor de deur. Lichttherapie kan hierbij een enorme lifesaver zijn. Maar wat is het effect van lichttherapie nu precies? Je leest het in deze blog!

Effect op ritme en humeur

Bij lichttherapie word je blootgesteld aan intensief licht. Met dit licht wordt het effect van daglicht nagebootst. Dit effect heeft een positieve werking op het bioritme. Het zorgt er namelijk voor dat je ‘s ochtens makkelijker opstaat en ‘s nachts beter slaapt. Naast het bioritme heeft dit intensieve licht ook een positieve werking op het humeur. Somberheid kan worden verminderd door het gebruik van lichttherapie.

Nachtdiensten

We leven tegenwoordig in een 24-uurs economie. Ook in de avond en in de nacht zijn mensen aan het werk. Ook dit kan de biologische klok verstoren waardoor je je vaak futloos en vermoeid voelt. Wanneer je avonddiensten of nachtdiensten hebt, kan lichttherapie helpen om je biologische klok te herstellen. Er wordt aangeraden om de lichttherapie vlak voor het begin van de dienst te gebruiken. Voor extra energie gedurende de dienst kan lichttherapie nogmaals worden gebruikt.

Mogelijkheden lichttherapie

Lichttherapie is mogelijk met een daglichtlamp of daglichtbril. Beide kunnen gemakkelijk vanuit thuis worden gebruikt en de bril heeft nog het voordeel dat deze ook eenvoudig mee kan worden genomen. Hierdoor is de bril overal inzetbaar. De lamp kan bijvoorbeeld naast je op de tafel worden gezet terwijl je het ontbijt eet of je je social media feed checkt! Beide mogelijkheiden kunnen het beste ‘s ochtens kort na het ontwaken worden gebruikt. Met de daglichtbril ben je niet gebonden om op een plek te blijven zitten. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken tijdens het stylen van je haar, het aankleden van de kids, het maken van je ontbijt of wanneer je nog even snel je favoriete shirt moet strijken!