Tips om thuiswerken aangenamer te maken

Het is je vast niet ontgaan, vanwege het coronavirus zijn

Het is je vast niet ontgaan, vanwege het coronavirus zijn veel mensen genoodzaakt om vanuit thuis te werken. Om in deze situatie het beste ervan te maken en positief te blijven geven we een aantal tips om het thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken.

Zorg voor een goede inrichting

Productief en aangenaam thuiswerken begint met een goed ingerichte werkplek. Het beeldscherm moet in een hoek van 90 graden staan. Werk altijd met de bovenkant van het scherm op ooghoogte. Met een laptopsteun en een aparte muis en toetsenbord werk je een stuk gezonder. Op deze manier blijft je nek ontspannen. Ook lichtinval is belangrijk. Zo moet er geen reflectie van het licht op je beeldscherm te zien zijn. Het beste is om je werkplek aan de zijkant van het raam te positioneren.

Neem voldoende pauzes

Je kunt geen urenlange concentratieboog hebben. Neem in ieder geval elk uur 5 minuten pauze. Doe wat rek en strek oefeningen. Heb je last van je nek of rug? Gun jezelf een massage om alle spieren weer soepel te krijgen en te ontlasten om vervolgens weer met voldoende concentratie verder te kunnen gaan.

Temperatuur en luchtvochtigheid monitoren

Een te hoge of te lage temperatuur is niet werk bevorderend. Ook luchtvochtigheid kan voor problemen zorgen. Bij een te hoge temperatuur loop je het risico op een verminderd concentratievermogen. Een verminderd concentratievermogen zorgt ervoor dat je minder productief bent zoals gewoonlijk.

Naast de kamertemperatuur is ook de luchtvochtigheid van belang voor een aangename werksfeer. De algemene norm van de relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Te droge lucht is niet aangenaam, en vochtige lucht ook niet.

Het is dus van belang om zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid goed te monitoren om onder andere de concentratie en productiviteit hoog te houden.

Maak een planning

Het kan voor sommige mensen lastig zijn om zichtzelf te motiveren zonder afgeleid te worden. Maak daarom een duidelijke afspraak met jezelf, en wijk daar niet vanaf. Plan elke dag wat je af wilt hebben en wat je wilt bereiken. Maak een to do lijstje en stel inspirerende doelen voor jezelf. Op die manier krijg je zin om aan de slag te gaan, en hoef je jezelf niet te motiveren.

MG600_blog2
4015588882487_5
DG 100