Progressie bijhouden met een weegschaal

Medisana BS 436 Connect review van fitaddictnl Progressie bijhouden met

Medisana BS 436 Connect review van fitaddictnl

Progressie bijhouden met een lichaamsanalyse weegschaal is veel beter (en fijner!) dan alleen kilo’s bijhouden. Ik vertel je waarom en deel mijn mening en ervaring over de Medisana BS 436 Connect.

Er zijn allerlei manieren om je progressie te meten. Denk maar eens aan de omtrek van verschillende lichaamsdelen, (oude) kleding, vetpercentage meten met een tang en natuurlijk de weegschaal. Heel lang ben ik geen fan geweest van een weegschaal, maar sinds vorig jaar april heb ik er toch weer één in huis. Ik kocht de Medisana BS 444 bij Coolblue. Dit is een weegschaal die naast je gewicht ook het vetpercentage meet. In het begin vond ik het een ‘oke’ weegschaal, maar de knopjes werkten niet goed, het instellen van een profiel verliep stroef en na een tijdje ben ik zelfs al mijn data verloren en dat was super jammer.

Dus de hoogste tijd voor een upgrade! In samenwerking met Coolblue mag ik nu een nieuwe Medisana weegschaal testen en reviewen voor jullie: de Medisana BS 436 Connect. Toen ik werd gevraagd voor deze samenwerking werd ik meteen enthousiast omdat ik zelf bijna al mijn apparatuur bij Coolblue koop. En daarbij heb ik dus al eens een andere weegschaal van Medisana getest waardoor ik jullie hierin nog beter kan helpen en adviseren!

De specificaties van de Medisana BS 436 Connect

Dit is niet zomaar een weegschaal, maar een slimme! En dat zijn de beste, want een weegschaal die alleen je gewicht aangeeft kan je een verkeerde indruk geven van je vooruitgang. Doordat je ook inzicht krijgt in je vetpercentage, vochtgehalte en je spier- en botmassa, is iedere meting duidelijker dan ooit. Ik zeg namelijk altijd: “stap niet te vaak op de weegschaal, want die kilo’s zeggen niet zoveel.” Maar kilo’s met aanvulling van al deze extra informatie zegt natuurlijk veel meer.

Stel je staat maandag na het weekend op de weegschaal en je hebt afgelopen weekend een feestje gehad waarbij je dingen hebt gegeten die je normaalgesproken niet eet (denk aan afhaal pizza, chips etc.) dan kan het zijn dat je dan wat zwaarder weegt dan normaal, omdat je lijf extra vocht vasthoud. En waar zie je dat dan terug? Juist! In het vochtpercentage van deze weegschaal. En dat is zo ontzettend handig. Dan weet je dat het geen extra kilo’s zijn, maar dat je nu even wat meer vocht vasthoud.

Geen frustratie meer

Daarbij kan deze Medisana weegschaal door wel 8 personen gebruikt worden en hij herkent meteen wie erop staat. Dat is echt ideaal want met het oude model moest ik steeds op de knopjes drukken om het juiste profiel te vinden. Maar dat was altijd een struggle want die knopjes reageerden niet heel goed op mijn aanrakingen. Met als gevolg dat ik er als een malloot op stond te tikken en uiteindelijk door frustratie maar gewoon op ging staan met het verkeerde profiel, haha. Gelukkig heeft dit nieuwere model dit absoluut niet. De knopjes werken perfect en hij reageert snel en zoals het hoort.

Hoeveel weeg ik nu?

Natuurlijk moest ik er zelf ook weer aan geloven en na bijna 3 maanden weer op de weegschaal stappen. Ik kan je eerlijk vertellen dat ik best bang was, omdat ik tijdens mijn vakantie en met de feestdagen echt, maar dan ook écht veel gegeten heb, haha. Mijn laatste meting was begin november 2019 en toen woog ik 79,2 kilo. Nu 11 januari 2020 weeg ik 82,8 dus een gewichtstoename van 3,6 kilo. Ik dacht dat ik rond de 5 kilo aangekomen was, dus dit valt nog mee, yes!

Dit zijn mijn andere statistieken:
Vetpercentage: 31,2%
Spiermassa: 40%
Vocht: 48,8%
Bot: 4,6 kg

En nou heb ik voor de handigheid ook even opgezocht wat de ‘normale’ waarden zijn voor een vrouw van mijn leeftijd om het eens te vergelijken.

Vrouw rond de 26 – gezonde / normale waarden:
Vetpercentage: tussen de 21-33
Spiermassa: weinig: <34% normaal: 34-39% veel: >39%
Vocht: tussen de 45 en 60
Bot: 75 kg en meer – 2,95 kg botmassa

Zoals je in deze vergelijking kunt zien is mijn vetpercentage normaal, heb ik bovengemiddeld veel spiermassa (wat logisch is want ik doe al 6 jaar aan krachttraining), is mijn vochtpercentage normaal en heb ik iets zwaardere botten. Dat van die botten wist ik wel, dat was vroeger mijn excuus voor mijn overgewicht, haha. Toen zei ik altijd: ‘ja maar ik ben grof gebouwd en ik heb gewoon zware botten.’ Heel leuk om al deze specs van mijn lichaam zo op een rijtje te hebben. Echt tof!

Is zo’n weegschaal wel accuraat?

Wel is het goed om te weten dat een vetpercentage meting op een weegschaal zoals deze gebeurt door een elektronisch signaal die door je lijf gaat via je voeten. Omdat vet een hele andere weerstand heeft dan vocht, weet de weegschaal precies hoeveel vet en vocht je lijf bevat. Hoe meer weerstand, hoe meer vet. Tuurlijk blijft het altijd een indicatie omdat er nooit een 100% accurate meting gedaan kan worden. Dit komt mede doordat er een marge in zit en omdat vaak alleen het vetpercentage in je onderlijf/benen wordt gemeten. Hierdoor wordt de rest van je lijf niet accuraat gemeten en blijft het een ‘grove schatting.’ Jouw vet zit natuurlijk verspreid over je hele lichaam, maar het belangrijkste is dat je zo min mogelijk buikvet hebt. Daar zit het echte gevaar. Dus meet als aanvulling hierop ook nog je buikomtrek met een meetlint en houd dit in de gaten.

Lekker makkelijk

Ondanks dat het altijd een schatting blijft heb ik liever dát, dan alleen kilo’s. Ik weet namelijk dat het meten van mijn vetpercentage met een tang voor mij teveel moeite kost. Ik vind het daarom ideaal om ‘s ochtends gewoon op deze weegschaal te stappen en te zien of ik vooruitgang heb geboekt of juist niet. Als je dat weet, weet je eigenlijk meer dan genoeg en vaak voel je zelf ook aan of je op de goede weg zit. Het belangrijkste is dat jij je fijn en fit voelt in je eigen lichaam!

De weegschaal instellen en koppelen

Weegschaal uit de verpakking en de batterijen erin gestopt? Dan is de volgende stap de app downloaden. Met de Vitadock app kan je door middel van Bluetooth heel gemakkelijk al jouw gegevens opslaan. Zo heb je ze altijd bij je en direct inzichtelijk. Als je een iPhone hebt kan je er ook voor kiezen om de gezondheid app van Apple toestemming te geven om de Vitadock gegevens uit te lezen. Zo heb je in die app ook altijd een fijn overzicht van je huidige statistieken.

Het koppelen was bij mij wel even een dingetje, omdat de oude weegschaal er dus nog in stond. Maar na een aantal pogingen is het me uiteindelijk gelukt! Ik vind de app persoonlijk niet heel mooi vormgegeven en niet altijd even ‘smooth’ werken, maar ik ben allang blij dat er een app is. Toen ik nog geen slimme weegschaal had schreef ik alles altijd in de notities app, en toen was het één en al chaos, dus dit is een fijne bijkomstigheid.

Mijn mening over de Medisana BS 436 Connect

Voor het geval mijn enthousiasme nog niet duidelijk genoeg was: deze weegschaal is echt heel fijn. Tien keer duidelijker dan mijn vorige, een overzichtelijk helder en groot display, zeer uitgebreide functies en een mooi design. Mijn eerste indruk is goed en ik ben benieuwd hoe hij in de toekomst zal presteren. Ik ga er nu wel weer regelmatig opstaan. Omdat ik weer helemaal back on track ben na de vakantie en de feestdagen. Ik heb geen gericht doel waar ik heen wil qua gewicht en vetpercentage, maar er mag wel een beetje af. Ik weet dat dit langzamerhand weer goed komt en dat ik hier geen gekke dingen voor hoef te doen. Lekker gezond eten, sporten en dan ben ik in no-time weer op mijn oude gewicht. Ondanks dat er 3,5e kilo extra bij is gekomen, voel ik me niet anders. Ik zit al tijden echt lekker in mijn vel. Ik voel me fit en zie er nog steeds hetzelfde uit als in de zomer van 2019. Daar ben ik enorm blij mee. Dit is voor mij een extra bevestiging dat ik balans heb gevonden in mijn leefstijl!

Ben je benieuwd geworden naar deze weegschaal? Ga dan naar Coolblue voor meer informatie en om hem te shoppen!

MG600_blog2
DG 100
BU