Huidirritatie door een mondmasker

16. April 2021

Tips om dit te voorkomen

Het is inmiddels al een vast onderdeel in je handtas geworden: een mondmasker. Op veel plekken is het verplicht en bij sommige beroepen is het noodzakelijk om het de hele dag te dragen. Er kan huidirritatie ontstaan bij het dragen van een mondmasker. Het is al niet ontzettend fijn om een mondmasker te dragen en om er dan ook nog eens huidirritatie van te krijgen is natuurlijk enorm vervelend. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje hoe je dit zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken waardoor irritatie ontstaat bij het dragen van een mondmasker. Door je adem wordt het vochtig en warm onder het mondmasker. Dit zorgt voor een broedplaats voor bacteriën. De kans is groter op irritatie wanneer je een vies masker en/of make-up draagt. Verder kan er ook irritatie ontstaan door wrijving tussen het gezicht en het mondmasker. Ook zijn sommige mensen allergisch voor bepaalde chemicaliën waarmee papieren mondmaskers zijn geïmpregneerd.

Vervang of was regelmatig je mondmasker

Hygiëne is een belangrijke factor om die vervelende huidirritatie te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je je mondmasker vaak genoeg vervangt of wast. Gebruik wegwerpmaskers daarom echt maar een keer en was je stoffen mondmasker na iedere keer dragen. Koop er meerdere, zodat je altijd een schoon mondmasker bij de hand hebt.

Heb je stoffen mondmaskers? Was deze dan op minimaal 60 graden om de bacteriën te doden. Gebruik wasmiddel zonder parfum. Het is namelijk mogelijk dat de parfum ook irritatie veroorzaakt. En voeg ook geen wasverzachter toe!

Kijk naar het materiaal

FFP2 mondmaskers en mondmaskers gemaakt van katoen, zijde of satijn zijn vriendelijker voor de huid dan papieren mondmaskers. Deze materialen zorgen ervoor dat je beter kunt ademen en verminderen het broeierige effect onder een mondmasker. De wrijving is minder en het verstopt de poriën niet.

Reinig je huid goed

Het is natuurlijk altijd goed om je huid te reinigen maar al helemaal als je een mondmasker gaat dragen. Probeer zo min mogelijk make-up te dragen, dit kan er namelijk voor zorgen dat je poriën sneller verstopt raken. Wat dus weer huidirritatie kan veroorzaken. Hoef je je mondmasker niet meer te dragen? Maak je huid weer goed schoon.

Verzorg je huid goed

Naast het reinigen van je huid is het ook belangrijk om je huid goed te verzorgen. Verzorg je huid na het reinigen met een voedende crème. Zodat je huid de tijd heeft om te herstellen. Raak verder zon min mogelijk je gezicht aan met je handen en reinig je handen goed voordat je het mondmasker gaat opzetten of afzetten.

Een mondmasker houdt niet alle schadelijke UV stralingen tegen en bedekt niet je hele gezicht. Draag daarom als de zon schijnt ook zonnebrandcrème.