Gemotiveerd en actief thuiswerken

Kun je wel wat tips gebruiken?

We zitten inmiddels alweer een hele tijd thuis te werken. Voor veel van ons is thuiswerken bijna het nieuwe normaal. Maar gemotiveerd en actief blijven als je een lange tijd vanuit huis werkt, zonder collega’s om je heen, maar misschien wel met kinderen en nieuwsapps die geregeld weer een nieuwe corona-update plaatsen, kan soms een enorme uitdaging zijn. Kun je wel wat hulp en tips gebruiken om de komende tijd gemotiveerd en actief te blijven? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje!

Creëer een home office plek

Het is natuurlijk enorm verleidelijk om lekker op de bank te ploffen en vanuit daar te werken. Echter is dit ontzettend slecht voor je rug en op ten duur ook voor je motivatie. Creëer een home office plek in. Het liefst in een aparte ruimte of plek in het huis.

Is dit geen optie? dan is de keukentafel natuurlijk ook een mogelijkheid! Leg overbodige spullen zoals kranten en tijdschriften weg. Leg je werkspullen die normaal op je bureau liggen binnen handbereik. Zo kom je meer in de ‘office vibe’.

Is je werkdag afgelopen? Transformeer de tafel dan weer terug tot keukentafel! Zo maken je hersenen een duidelijke scheiding tussen werk en privé.

Maak er een routine van

Het hebben van een routine, helpt je om in de werkstemming te komen. Probeer er dus een routine van te maken: Sta elke dag rond hetzelfde tijdstip op, kleed je aan, maak je op en ontbijt structureel zoals je dat op een normale werkdag ook doet.

Wil je helemaal fris en fruitig beginnen? Gebruik de reistijd die je bespaart dan om een rondje te lopen voordat je begint met werken. Dan heb je je dagelijkse beweging ook weer gehad en je kunt fris de dag beginnen. Twee vliegen in een klap dus!

Maak een dagelijkse planning

Het is niet zo gek als je af en toe iets minder actief en gemotiveerd bent als je in een hele andere omgeving zit. Om meer structuur voor jezelf te krijgen is het handig om aan het begin van iedere dag realistische doelen te stellen en een planning te maken. Plan je dag niet te vol, dat werkt waarschijnlijk demotiverend. Bekijk aan het einde van de dag of het behalen van je doelen gelukt is. Ga bij jezelf na waarom het wel of niet gelukt is, om de volgende dag er weer het beste uit te halen!

Maak er een klein feestje van

Ondanks dat er veel nadelen zitten aan het thuiswerken, zitten er ook veel voordelen aan het werken! Maak het zo prettig mogelijk voor jezelf. Haal je favoriete koffie en thee in huis. Maak een lunch die je op kantoor niet kunt maken en luister naar een motiverende playlist (die je collega’s normaalgesproken niet kunnen waarderen). The place is all yours! Dus maak er gebruik van.

Maak er niet een te groot feest van, er moet natuurlijk wel gewerkt worden!

Take a break

Pauze is belangrijk! Je kunt niet eeuwig geconcentreerd blijven werken. Pak dus je rust, ga bijvoorbeeld even lopen of doe een sally up, sally down! Dit zorgt ervoor dat je er daarna weer vol goede moed tegenaan kunt.

DG 100
BU
NL_Blog