Energiek het nieuwe jaar starten

Faya deelt haar ervaring!

In de moderne tijd waarin wij nu leven, staat het dag- en nachtritme onder druk. Je gaat in het donker van huis om op tijd op werk te zijn en op de weg naar huis is het ook alweer donker... Dit kan resulteren in de welbekende winterblues.

Biologische klok

Onze biologische klok is een vrij simpel mechanisme in de hersenen dat elke ochtend op tijd wordt gezet door licht dat op onze ogen valt. Als het licht is, worden wij wakker. Als de avonduren vallen, gaan wij slapen. Dit heeft te maken met de aan- en afwezigheid van licht. ’s Ochtends en overdag heeft daglicht een blauwe ondertoon (koelwit). Dit stimuleert met name in de ochtend de aanmaak van het hormoon cortisol. Cortisol is een hormoon dat bij langdurige inspanning eiwitten afbreekt. Tijdens dit proces en bij de afbraak van koolhydraten komt glucose vrij. Zoals je wellicht weet, is glucose energie voor het lichaam. Als de avond valt en de zon afzwakt, verandert het daglicht ook van kleur en krijg je behoefte om te gaan slapen.

Blauw licht uit elektronica

Alhoewel dit proces vrij goed werkt, verstoren onze dagelijkse bezigheden dit regelmatig. Blauw licht zit bijvoorbeeld in allerlei elektronica, waaronder televisies, computers en je mobiele telefoon. Daarnaast hebben wij Nederlanders te maken met vrij lange en donkere wintermaanden. Je ritme zou zich tijdens de wintermaanden eigenlijk moeten aanpassen aan de langere nachten, maar dit gaat vaak niet. Het verzetten van de klok heeft wel enigszins effect, maar niet genoeg om het ritme in balans te houden.

Winterdip

Omdat een winterdip voornamelijk gebrek aan energie is, voel jij je tijdens die periode waarschijnlijk erg vermoeid, somber en wil je het liefst de hele dag slapen. Omdat meer slaap geen optie is met dagelijkse verplichtingen zoals school en werk, vraagt je lichaam op een andere manier om energie. En ja, misschien voel je het al aankomen… Dat is dus die overmatige behoefte aan eten, voornamelijk in de vorm van koolhydraten, wat weer resulteert in gewichtstoename.

Daglichtbril

Dat wil je natuurlijk niet. En ik trouwens ook niet! Daarom was ik zo ontzettend blij verrast dat Medisana een daglichtbril heeft ontwikkeld, waarmee jij jouw ritme kunt herstellen. Door je lichaam in de ochtend 30 minuten bloot te stellen aan blauw licht, kun je de klachten enorm verminderen. Sterker nog, het heeft zelfs positieve effecten. Je krijgt er méér energie door, wat op zijn beurt ook nog eens de sportprestaties verbetert.

In mijn boek De Motivatie Guide ga ik dieper in op dit onderwerp en geef ik je daarnaast mijn tips om winterblues tegen te gaan. De Motivatie Guide krijg je gratis en exclusief bij een select aantal weegschalen (BS 412/ BS 414/ BS 416/ BS 418) van Medisana.

De daglichtbril is nu verkrijgbaar bij: bol.com, coolblue.

MG600_blog2
DG 100
BU