Het effect van zuurstof op prestaties

Faya legt uit

Jouw lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Als we ademen, halen de longen zuurstof uit de lucht en geven dit aan het bloed. Elke cel in je lichaam heeft zuurstof nodig om energie aan te maken. Het is dus belangrijk om voldoende zuurstof in je bloed te hebben, zodat je lichaam en cellen optimaal kunnen functioneren.

Wat gebeurt er precies met zuurstof tijdens het sporten?

Tijdens een workout adem je sneller dan normaal. Dit komt omdat je spiercellen in een hoger tempo zuurstof verbranden. Tijdens het sporten hebben je spieren dus voldoende zuurstof nodig om te presteren. Hoe heftiger de workout, hoe meer zuurstof er nodig is. Terwijl je sport kan er een zuurstoftekort ontstaan in de spiercellen. Het lichaam moet de energie dan ergens anders vandaan halen, en zal dit voor een deel via de anaerobe verbranding doen. Hierbij vindt er verbranding plaats in de spieren waar geen zuurstof aan te pas komt. Het grote nadeel hiervan is dat er meer afvalstoffen ontstaan die de sportprestatie beperken en dit zorgt o.a. voor meer verzuring in het lichaam. Ook zorgt het voor meer spierpijn.

Fajah Lourens met de oxidatiemeter PM 100

Het is dus niet alleen belangrijk voor je gezondheid om voldoende zuurstof in je bloed te hebben, het is ook van groot belang tijdens het sporten. Voldoende zuurstof zorgt voor betere sportprestaties en het ondersteunt een snellere verbranding. Het helpt je dus ook om slank te blijven.

Hoe verhoog je het zuurstofgehalte in je bloed en hoe verbeter je sportprestatie?

Voldoende bewegen, in de buitenlucht zijn, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in je bloed te verbeteren. Wat kan je nog meer doen om je sportprestatie te verbeteren?

1.Juiste ademhaling

Goed ademhalen tijdens het sporten is enorm belangrijk. Als je teveel ademhaalt tijdens bijvoorbeeld cardio wordt het koolzuurgehalte in je bloed laag, en je hebt koolzuurgas (koolstofdioxide) nodig om zuurstof af te geven aan de cellen. Bij weinig ademhalen gaat het koolzuurgehalte juist omhoog, waardoor er juist meer zuurstof aan de cellen wordt afgegeven. Ook verzuurt je lichaam dan minder snel. Tijdens cardio kan je het beste in- en uitademen via je neus. Tijdens krachttraining is het complexer, maar ook hier zijn diverse ademtechnieken toepasbaar. Wim Hof (The Iceman) staat ook bekend om zijn ademtechnieken die je lichaam in staat stellen tot topprestaties.

2. Chlorofyl nemen

Chlorofyl is een groen pigment wat aanwezig is in alle planten. Het is een stof die zuurstofopname in het bloed bevordert en tegelijkertijd beschermt tegen oxidatieve (vrije radicalen) beschadiging. Je kan bijvoorbeeld spirulina gebruiken of tarwegraspoeder nemen om dit extra binnen te krijgen. Verwerk dit bijvoorbeeld in een groene juice, een smoothie, vruchtensap of meng het met water.

Wil jij je zuurstofgehalte van het bloed weten? Gebruik een saturatiemeter. Met een saturatiemeter kan je zelf eenvoudig het zuurstofgehalte in je bloed opmeten.

MG600_blog2
DG 100
BU